• Σύνοψη
  • Πρόγραμμα
  • Περιλαμβάνονται
  • Δεν περιλαμβάνονται
  • Κράτηση

Τριήμερη εκδρομή στο Άγιον Όρος κατά την διάρκεια της οποίας θα εξερευνήσουμε τα κρυμμένα προσκυνηματικά μονοπάτια, θα γνωρίσουμε την ιστορία του μοναδικού μοναστικού κράτους το οποίο υπάρχει πάνω από χίλια χρόνια, θα αγγίξουμε τα αρχαία ιερά κειμήλια. Επίσης θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε από κοντά την ζωή των μοναχών συμμετέχοντας στις ακολουθίες και στην τράπεζα.

Πρόγραμμα:

1η μέρα: Ουρανούπολη – Δάφνη – Σκήτη του Προφήτη Ηλία – Μονή Παντοκράτορος – Μονή Σταυρονικήτα – Μονή Ιβήρων

Συνάντηση με τον συνοδό στην Ουρανούπολη. Πρώτη στάση το γραφείο Προσκυνητών από όπου θα παραλάβουμε το Διαμονητήριο για το Άγιον Όρος.

Αναχωρούμε από την Ουρανούπολη για την Δάφνη, το κεντρικό λιμάνι του Αγίου Όρους. Ακολουθεί μεταφορά με αυτοκίνητο στη Σκήτη του Προφήτη Ηλία – μια κοινοβιακή Σκήτη που ανήκει στη Μονή Παντοκράτορος. Η εν λόγω Σκήτη ιδρύθηκε το 1757 από τον Άγιο Παΐσιο Βελιτσκόβσκυ, στην οποία φυλάσσονται δύο μεγάλες εικόνες της Θεοτόκου, η Παναγία «Γαλακτοτροφούσα» και η Παναγία του «Τιχβίν Δακρυρροούσα».

Μετά το παραδοσιακό κέρασμα ξεκινάμε την πεζοπορία για την Μονή Παντοκράτορος, η οποία απέχει περίπου μισή ώρα από την Σκήτη. Η Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο. Στο χώρο της Μονής φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας «Γερόντισσας» η οποία τιμάται σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, καθώς και πολλά άλλα ιερά κειμήλια.

Το επόμενο σημείο του προσκυνήματός μας είναι η Μονή Σταυρονικήτα. Περπατώντας  περίπου μια ώρα στα γραφικά μονοπάτια της περιοχής θα δούμε το πιο σημαντικό κειμήλιο που φυλάσσεται στην Μονή, την αρχαία ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Νικολάου Στρειδά, που  χρονολογείται πέρι τον 13ο  – 14ο  αιώνα. Η παράδοση λέει ότι το 1545 μ.Χ. την ανέσυραν από την θάλασσα οι ψαράδες.

Έπειτα από διαδρομή μιας ώρας σε πετρώδες μονοπάτι θα επισκεφτούμε την Μονή Ιβήρων όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας «Πορταΐτισσας», η οποία είναι μια από τις πιο γνωστές και τιμώμενες εικόνες. Σύμφωνα με την παράδοση, μία ευλαβής χήρα την έριξε στην θάλασσα για να την προστατέψει από τους εικονοκλάστες. Μετά από πολλά χρόνια η εικόνα με θαυματουργικό τρόπο εμφανίστηκε στο Άγιον Όρος πάνω στα κύματα μέσα σε στήλη φωτός. Οι μοναχοί την μετέφεραν στην μονή όπου φυλάσσεται μέχρι και σήμερα.

Στην Μονή θα μείνουμε για διανυκτέρευση. Το σήμαντρο μας καλεί για τον εσπερινό. Ακολουθεί το δείπνο στην Τράπεζα και μετά ξεκούραση.

 

2η μέρα: Μονή Γρηγορίου – Μονή Διονυσίου – Μονή Αγίου Παύλου – Νέα Σκήτη – Σκήτη της Αγίας Άννης.

Μετά από την Θεία Λειτουργία και την τράπεζα θα μεταφερθούμε με το θαλάσσιο ταξί στη Μονή Γρηγορίου. Ιδρυτές της Μονής ήταν ο Άγιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης και οι μαθητές του το 14ο αιώνα. Το Καθολικό είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και αναφέρεται στον 18ο αιώνα. Ανατολικά της Μονής βρίσκεται το «Κάθισμα της Παναγίας» όπου στην σπηλιά έζησε ο Όσιος Γρηγόριος. Οι τιμώμενες εικόνες της Μονής είναι η Παναγία «Γαλακτοτροφούσα»,  «Παντανάσσα» και η εικόνα του Αγίου Νικολάου.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν περίπου δυόμισι ώρες περπάτημα ως την Μονή Διονυσίου, που είναι χτισμένη σε  έναν απόκρημνο βράχο, μεταξύ των Μονών Γρηγορίου και Αγίου Παύλου. Η Μονή ιδρύθηκε μετά τα μέσα του 14ου αιώνα και οφείλεται στον Όσιο Διονύσιο. Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου. Ο ναός είναι αγιογραφημένος από αγιογράφους της Κρητικής σχολής του 16ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες με σκηνές από την Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Θεωρείται ότι είναι η καλύτερη απεικόνιση της Αποκαλύψεως σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Η εφέστιος Εικόνα της Μονής είναι η «Παναγία του Ακαθίστου». Στην Μονή φυλάσσεται η δεξιά χείρα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Επόμενο σημείο της ξενάγησής μας, η Μονή Αγίου Παύλου όπου θα φτάσουμε μετά από μια περίπου ώρα περπάτημα.  Η Μονή βρίσκεται δυτικά στους πρόποδες του Αγίου Όρους στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να προσκυνήσουμε την τιμώμενη εικόνα της «Παναγίας του Καθρέφτη». Η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα έκρυβε αυτή την εικόνα από τον εικονομάχο σύζυγό της, τον Αυτοκράτορα Θεόφιλο, πίσω από έναν καθρέφτη, εξ’ ου και η ονομασία της εικόνας. Επίσης στο μοναστήρι φυλάσσονται τα Δώρα των Μάγων.

Μετά από την μονή του Αγίου Παύλου θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που καταλήγει στη Σκήτη της Αγίας Άννης, η οποία υπάγεται στην Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το Κυριακό, όπως και ολόκληρη η Σκήτη, είναι αφιερωμένο στην μητέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου, την Αγία Άννα, η οποία θεωρείται προστάτης των άτεκνων ζευγαριών και των νηπίων. Στη Σκήτη φυλάσσεται το πόδι της και η θαυματουργή της εικόνα.

 

3η μέρα: Ανάβαση στην κορυφή (2033μ) – κατάβαση – αρσανάς της Σκήτης Αγίας Άννης – Ουρανούπολη.

Νωρίς το πρωί, προτού αρχίσει η ανάβασή μας προς το καταφύγιο, οι μοναχοί της Σκήτης θα μας κεράσουν ελληνικό καφέ  και λουκούμι. Θα ακολουθήσουμε το ανηφορικό μονοπάτι που σύντομα μας βγάζει από το δάσος, σε ένα πλάτωμα με υπέροχη απεριόριστη θέα.

Σε ύψος 1.500 μέτρων υπάρχει το εκκλησάκι/ καταφύγιο της Παναγίας, όπου θα σταματήσουμε για ξεκούραση και διάλειμμα για φαγητό που έχουμε φέρει μαζί μας. (Χρόνος ανάβασης από την Σκήτη Αγίας Άννης περίπου 5 ώρες).

Συνεχίζουμε την πορεία μας σε ένα ανώμαλο αλλά βατό, μέτριας δυσκολίας μονοπάτι. Περνάμε την απότομη βραχώδη πλαγιά και φτάνουμε στον προορισμό μας, στην κορυφή του Άθωνα, σε υψόμετρο 2033 μέτρων από τη θάλασσα. Εκεί θα συναντήσουμε ένα χτισμένο εκκλησάκι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, όπου μπορεί κανείς να προσευχηθεί και να προσκυνήσει τις εικόνες. Η κορυφή του Άθωνα είναι ένας τόπος Ιερός που κάθε προσκυνητής θα ήθελε να επισκεφτεί, να σταθεί δίπλα από το μεγάλο Σταυρό και να θαυμάσει την ανυπέρβλητη και απεριόριστη θέα. Κατηφορίζουμε με προσοχή προς τον αρσανά της Σκήτης Αγίας Άννης (περίπου 6 ώρες), από όπου και θα μεταφερθούμε με το θαλάσσιο ταξί στην Ουρανούπολη.

Γενικοί Κανόνες Συμπεριφοράς Προσκυνητών στο Άγιο Όρος και χρήσιμες πληροφορίες για τον Αθωνικό κώδικα:

H διανυκτέρευση και η τράπεζα στα μοναστήρια προσφέρεται δωρεάν. Οι προσκυνητές οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες των μοναστηριών. Η Τράπεζα στα μοναστήρια γίνεται δύο φορές την ημέρα: μετά την Θεία Λειτουργία και μετά τον Εσπερινό, ενώ κατά την διάρκεια της Μ. Σαρακοστής και των υπόλοιπων νηστειών, μόνο μια φορά, το βράδυ.

Οι προσκυνητές παρακαλούνται να είναι ενδεδυμένοι ευπρεπώς, σεβόμενοι την ιερότητα του χώρου, εις τον οποίον βρίσκονται. Το κοντό παντελόνι απαγορεύεται σε όλο το Άγιον Όρος, όπως και τα ανοικτά παπούτσια. Κατά την παρακολούθηση των Ι. Ακολουθιών οι προσκυνητές οφείλουν να φορούν μακρυμάνικο πουκάμισο, ενώ τα κοντομάνικα επιτρέπονται εκτός των χώρων των Ι. Μονών. Σας συνιστούμε να πάρετε μαζί σας ένα καπέλο για την προστασία από τον ήλιο, και ειδικό σπρέι για τα κουνούπια αν στο πρόγραμμα υπάρχουν μετακινήσεις με τα πόδια.

Στο Άγιον  Όρος επικρατεί το Άβατον, καθεστώς που απαγορεύει την είσοδο γυναικών στη Μοναστική Πολιτεία.

  • Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής των στοιχείων του προγράμματος λόγω απρόοπτων συνθηκών όπως για παράδειγμα απαγορευτικό απόπλου.
  • Ενδιάμεσες μεταφορές
  • Θαλάσσιο ταξί
  • Υπηρεσίες ξεναγού
  • Οργάνωση των διανυκτερεύσεων στις μονές του Αγίου Όρους
  • Οργάνωση της έκδοσης του διαμονητηρίου
  • Μεταφορές από και προς Ουρανούπολη (οι υπηρεσία μεταφοράς παρέχεται με έξτρα χρέωση)
  • Έκδοση* του Διαμονητηρίου

* Το κόστος των Διαμονητηρίων είναι: 25 € για τους ομόδοξους και 30 € για τους αλλόδοξους. Για παιδιά είναι 10 ευρώ.

Δεν σας άρεσαν οι επιλογές;

Μπορούμε να φτιάξουμε την εκδρομή στα μέτρα σας.